Mennyi ideig kell főzni a tésztát, hogy az tökéletes legyen? Mutatjuk

Dátum:

Megosztás:

A szakértő szerint a gyártó ajánlása is fontos, de érdemes menet közben kóstolni is.

Bár azt gondoljuk, hogy egy tésztát gyerekjáték elkészíteni, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hosszú, rövid, csavart vagy éppen lapos a formája, a tökéletes végeredményhez tehát érdemes ismerni néhány alapvető főzési technikát.

Ha tisztában vagyunk pár alapszabállyal, akkor nem marad ropogós és kemény a penne, és a spagetti sem lesz pépes. Első lépésként érdemes tudni, hogy a különféle tészták textúrájára már egyperces főzési idő is nagy hatással lehet – írja a realsimple.com.

Belül kemény, kívül puha

Minden tésztának megvan a maga főzési ideje, amit a csomagoláson mindig pontosan fel is tüntetnek. Antonio Rummo, a prémium minőségű szárított tésztákat gyártó Rummo USA vezetője szerint a tészta főzési idejét két dolog határozza meg: az egyik a fehérjetartalom, a másik pedig az alapanyag vastagsága. Természetesen minél vastagabb egy tészta, annál tovább kell főzni. Ennek alapján a szakember szerint a penne főzési ideje körülbelül 12 perc, míg a vastagabb rigatoni tésztáé 14 perc.

Aztán az sem mindegy, mennyi vizet használunk, fontos hogy a tészta szabadon úszhasson benne: ennek alapján 1 kg tésztához 4,5 liter vizet számoljunk. Emellett az is fontos, hogy sós vízben készüljön a tésztánk, és végül elérjük az al dante, azaz „fogkemény” állapotot. Ez azt jelenti, hogy a főtt tészta belül kissé kemény, kívül puha, ezáltal a textúrája izgalmas marad. De nézzük részletesen az egyes tésztafajtákat.

Rövidebb változatok

Rummo azt javasolja, hogy a pennét és az egyéb rövidebb tésztaféléket főzzük egy perccel kevesebb ideig, mint az a dobozon szerepel. Ekkor kóstoljuk meg a tésztát, amit ismételjünk meg 30 másodpercenként, és figyeljük, mikor érjük el az al dante állagot. Mivel a kisebb tészta gyorsabban fő, ezért a penne vagy a fussili általában 8 perc alatt készül el, a nagy kagylók, a farfalle vagy a rigatoni 10 vagy akár ennél több percet is igényelhetnek.

Hosszabb fajták

Hosszabb tésztához válasszunk mindig olyan nagy edényt, hogy kényelmesen elférjen benne, és ne lógjon ki belőle a főzés elején sem a vége. Ezáltal a tészta szépen, egyenletesen fő meg. Miután a sós víz felforrt, tegyük bele a spagettit, és keverjük össze, hogy ne ragadjon le és ne is tapadjon össze. Itt is a fentebb említett technikát alkalmazzuk, egy perccel rövidebb ideig főzzük a tésztát, kóstoljuk meg, ha még kemény, akkor adjunk még egy percet neki.

Érdemes tudni, hogy az angyalhaj tészta készül el a leggyorsabban, mindössze 3 percet igényel, a spagetti 8-10 percet, a vastagabb linguine 10 vagy ennél több percet, ahogyan a széles metélt is.

Töltött verziók

A tortellini és a ravioli nagyon gyorsan elkészül, mérettől függően 2-3 perc alatt. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a töltött tésztákat forrásban lévő vízbe tesszük és megvárjuk, amíg feljönnek a felszínre. Ekkor keverjük meg az ételt, és 30 másodperc múlva óvatosan szedjük ki egy szűrőkanállal a „kis tasakokat”, nehogy szétrepedjenek.

Ha friss…

A friss tészta, legyen az házi vagy bolti, viszonylag gyorsan elkészíthető. A vékonyabb változatok főzése alig egy percet vesz igénybe, míg a vastagabbaké 3 percet. Miután beletettük a tésztát a forrásban lévő vízbe, egy perc múlva ellenőrizzük az állagát, amit ismételjünk meg 30 másodpercenként. A főzési időnél azt is vegyük figyelembe, ha szószban is melegítjük majd a tésztát, mert akkor korábban kell leszűrni, ellenkező esetben a forró mártásban egészen biztosan pépessé válik a textúrája.

Teljes kiőrlésű

A teljes kiőrlésű tésztákat a csomagoláson feltüntetett főzési idő előtt egy perccel érdemes megkóstolni, ha szükséges, akkor főzzük tovább.

Amennyiben a tésztát a szószban szeretnénk készre főzni, akkor szűrjük le a főzési idő vége előtt egy perccel, a mártással történő összeforralás közben pedig fokozatosan és lassan öntsünk hozzá egy kevés főzőlevet, amíg a tészta el nem készül.

Gluténmentes

A gluténmentes tészta főzési ideje is nagyban függ a formától, éppen ezért a szakértő itt is azt javasolja, hogy hagyatkozzunk a csomagoláson feltüntetett elkészítési időre és a kóstolásra. Ha pedig egy kicsit lágyabban szeretjük a tésztát, akkor főzzük két perccel tovább.

Megjegyzés

Hozzászólás írása
Írja be a nevét

spot_img

Kapcsolodó cikkek

Alváshoz tervezték, mégis már az utcán hódítanak a pizsamák

A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy ebben hagyják el a házat, mások viszont magabiztosan viselnek különböző divatos,...

Olyan ruhadarabot tervezett a magyar egyetemista, hogy elvitte a rangos verseny fődíját

A magyar népviseletek inspirálta egyetemi munkájával Rácz Nikoletta Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as...

Jövőre minden iPhone 16 modell A18 chipsetet kaphat

Az Apple egyáltalán nem titkoltan a Pro kiadású iPhone modellek felé terelte a fogyasztókat az elmúlt évek során,...

Itt az okosakkumulátor: 1000 km-t elmegy vele az autó, 2 órába telik nulláról feltölteni

Az Our Next Energy akkumulátorában nincs se kobalt, se nikkel, ezáltal kevésbé robbanásveszélyes, az élettartamát pedig mesterségesintelligencia-alapú megoldások...