Történelmi épület tűnt el a Balatonnál: ezt tervezik az elbontott, százéves villa helyén

Dátum:

Megosztás:

Pár hónapja nyom nélkül eltűnt Siófok látképéből az 1911-ben Zsófia főhercegnő gyermekszanatórium néven megnyílt villaépület, ami később Bezerédj Viktor nevét vette fel, derül ki a Balatoni értékmentés nevű Facebook-csoport bejegyzéséből.

A gyerekek ingyenes gyógyítására, illetve üdültetésére létrejött épület a II. világháború után egy ideig továbbra is eredeti célját szolgálta, majd vállalati üdülővé alakították át. A rendszerváltást követő privatizáció során magántulajdonba került, majd 2023 tavaszáig ÉVA Villa néven, szálláshelyként működött.

A háborút követően sokáig gyerek, majd vállalati üdülőként szolgált. A privatizáció után magántulajdon. Mostanában ÉVA villaként ismerhették egészen ez év tavaszáig, amikor elbontották. Jelenleg mint üres építési terület várja új gazdáját

– olvashatjuk a posztban.

A Baross Gábor utca nyitányánál álló földdarab 2023 júniusában rögzített Google-utcaképe szerint valóban új tulajdonost keres, ezt pedig az ingatlaniroda honlapja is megerősíti: a 4413 négyzetméteres telek 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát, írja a 24.hu.

Kérdés, milyen célú épület kerülhet majd a helyi védettséget sajnálatos módon sosem szerző, néhány hónapja már nem létező üdülő helyére, a jelenlegi gazda, a PS21 Residence Kft. azonban elkészíttette az utód terveit – derült ki az építési hatósági adatbázisból.

A fehér vakolattal, üvegkorlátokkal, illetve szürke nyílászárókkal megálmodott, tetőteraszos, lapostetős házak rajzai az adásvételi szerződés részeként jó eséllyel a következő gazdához vándorolnak majd, így a legvalószínűbbnek az az opció tűnik, hogy a jövőben ezek fognak megvalósulni. A terveket itt lehet online megnézni.

A Balaton ismét szegényebb lett egy, az elmúlt száz évben többször átépített, nem bontásra érett állapotú századfordulós épülettel.

Megjegyzés

Hozzászólás írása
Írja be a nevét

spot_img

Kapcsolodó cikkek

Alváshoz tervezték, mégis már az utcán hódítanak a pizsamák

A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy ebben hagyják el a házat, mások viszont magabiztosan viselnek különböző divatos,...

Olyan ruhadarabot tervezett a magyar egyetemista, hogy elvitte a rangos verseny fődíját

A magyar népviseletek inspirálta egyetemi munkájával Rácz Nikoletta Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as...

Jövőre minden iPhone 16 modell A18 chipsetet kaphat

Az Apple egyáltalán nem titkoltan a Pro kiadású iPhone modellek felé terelte a fogyasztókat az elmúlt évek során,...

Itt az okosakkumulátor: 1000 km-t elmegy vele az autó, 2 órába telik nulláról feltölteni

Az Our Next Energy akkumulátorában nincs se kobalt, se nikkel, ezáltal kevésbé robbanásveszélyes, az élettartamát pedig mesterségesintelligencia-alapú megoldások...