Kinek a munkája forog veszélyben a robotok miatt?

Dátum:

Megosztás:

Csak tagjainknak szóló tartalom

A tartalom megtekintéséhez felíratkozás szükséges

Az automatizáció már itt van: robotok dolgoznak a kézikocsik helyett, szoftverek kezelik az adatokat a papírmappák helyett. A jövő raktárában intelligens gépek fogják elvégezni az alapvető munkafolyamatokat. Emellett ez az átalakulási folyamat segít majd megoldani a raktárak egyik legnagyobb problémáját is világszerte: az anyagáramlás biztosítását az egyre súlyosbodó globális munkaerőhiány ellenére.

A digitális átalakulás a mindennapjaink részévé vált. Az utóbbi években az exponenciálisan növekvő automatizálási folyamatok egyik leglátványosabb területe a logisztika, ezen belül is a speciális, intralogisztikai folyamatok. A raktárban korábban minden, jellemzően fizikai erőt igénylő feladatot embereknek kellett elvégezniük, de ma már a munka jelentős részét autonóm gépek végzik. Ilyenek a raktári felrakó és állvány kiszolgáló gépek, amelyek automatikusan tárolják és raktározzák a konténereket vagy raklapokat akár 40 méteres magasságban, de ide sorolhatjuk a vezető nélküli szállítórendszerek által mozgatott árutömeget is. Mindezen eszközök mellett és mögött futó szoftveres rendszerek optimális együttműködést biztosítanak a beérkező áruk, a komissiózás és a kimenő áruk között.

A vállalatok számára az automatizálás egyben lehetőséget jelent az egyre érezhetőbb munkaerőhiány ellensúlyozására is. A szakképzett munkaerő keresése komoly kihívást jelent: nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, és egyre növekvő tendenciával. Erre a problémára is a gépek jelenthetik a megoldást, hiszen segítségükkel az alkalmazottakra így csak azok a feladatok hárulnak, amelyekhez az emberi szaktudás elengedhetetlen. A kettő összhangjára és közös működésére hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán, a Jungheinrich Hungária ügyvezetője is: szerinte a leghatékonyabb automatizált rendszer az ember és a gép közötti kölcsönhatásból áll. Az idén 30 éves jubileumát ünneplő magyarországi leányvállalat az automatizálási fejlesztések és folyamatok egyik úttörőjeként jó példa lehet azok számára, akik még mindig idegenkednek az ilyen típusú hibrid rendszerektől.

Melyek az automatizálás előnyei?

A raktárban minden haladási művelet időbe kerül. Így az egyik legfontosabb tényező itt az idő: a cél az, hogy az áru a lehető legrövidebb idő alatt jusson el A pontból B pontba. Egy automatizált belső rendszer épp ezt teszi lehetővé: a komissiózó rendszer ugyanolyan megbízhatóan, de sokkal gyorsabban végzi a munkát. Így a szállítási idő gyorsabb, ez pedig az egyik legnagyobb fegyvertény és versenyerő a piacon, különösen manapság, amikor az online vásárlás egyre nagyobb teret hasít magának a piacon.

Fent már említettük a szakképzett munkaerő hiányának kérdését és kezelését. A manuális raktári műveletekhez gyakran nehéz megfelelő szakképzett személyzetet találni. Az automatizálás segíthet ebben azáltal, hogy az ember-az-áruhoz komissiózási elvet a hatékonyabb áru-az-emberhez elvvel helyettesíti. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a raktárban a nem a dolgozóknak kell az adott raktárhelyekről kiszedni a termékeket, hanem az áru automatikusan megérkezik a munkaállomásra a komissiózáshoz.

Természetesen amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az automatizált munkafolyamatok révén a hibaszázalék is csökken. Az informatikai rendszerek ugyanis átvesznek és egyúttal ellenőriznek is bizonyos feladatokat, így kevesebb hibát követnek el. A raktárban minden folyamat és mozgás digitálisan hálózatba van kötve, és átláthatóan megtekinthető, valamint ellenőrizhető.

Összességében pedig ezek az összehangolt folyamatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a raktárban dolgozó csapat elégedett legyen. Az automatizálás tehermentesíti az embereket, hiszen az eddig általuk végzett monoton vagy fizikailag megterhelő munkát ezentúl gépek végzik. Nemcsak a fizikai munka csökken ezáltal, de a raktári forgalom is kisebb lesz, ezáltal javul az ergonómia és a biztonság is. ritkábban dolgoznak a raktári forgalomban, az ergonómia és a biztonság is javul.

Fontos azonban eloszlatni azt a téves feltevést, hogy ezek a folyamatok idővel feleslegessé teszik az emberi jelenlétet és munkáját. Az emberi munkaerőre mindig szükség lesz, ugyanakkor az automatizációnak köszönhetően a monoton, megterhelő feladatokat és folyamatokat már a gépek végzik. A logisztika területéről jó példa erre egy szűkfolyosós targonca automatikus vezérlése, ami megkönnyíti a munkát azáltal, hogy önállóan megtalálja a következő komissiózási helyhez az optimális megközelítést és a célállomáshoz irányítja a járművet.

Az előkészítés a jó stratégia első lépése

Azoknak a vállalatoknak, amelyek részlegesen vagy teljesen automatizálni szeretnék raktárukat, pontosan előre kell tervezniük, hogy megtalálják a számukra optimális megoldást. Ha például a rendszer kapacitását kizárólag az időszakosan jelentkező csúcsterheléshez igazítják, például a karácsonyi szezonhoz, akkor az alacsonyabb kereslet idején drága „túlkínálat” jelentkezik. Az automatizálás nem lehet öncélú, hiszen egy már jól működő raktár nem feltétlenül fog hatékonyabban működni a teljes automatizálással. Sok esetben inkább a részleges automatizálás a megfelelő, ahol a hatékonyságot intelligens gépek szelektív használata növeli. Minden átalakítási folyamatot megelőzően körültekintő módon kell eljárni, hiszen csak így biztosított az, hogy a folyamatok továbbra is gördülékeny és hatékonyan menjenek, és nem utolsó sorban ezáltal a befektetett pénz is megtérüljön.

Mire érdemes figyelni?

raktárautomatizáció folyamatában négy olyan fontos lépés van, amit mindenkinek be kell tartania. Az első a szabványosítás: ez az egyes folyamatok pontos leírását és meghatározását jelenti. Ez kihívást jelenthet, ha a raktárban idővel egyedi folyamatok alakultak ki az egyes ügyfelek különleges kéréseihez. Az automatizálás itt azt jelenti, hogy – természetesen az adott ügyféllel szoros együttműködésben –speciális folyamatokat alkalmaznak és szabványosítanak.

A második a megfelelő épület kiválasztása. Hiszen ha egy cég a raktárát magas polcos állványrendszerrel kívánja automatizálni, akkor ennek megfelelően magas épületre van szüksége. Kevésbé nyilvánvaló, de ugyancsak fontos szempont, hogy nemcsak a mennyezetnek, de a padlónak is illeszkednie kell a választott megoldáshoz. Sokan nem számolnak azzal, hogy az automatizált rendszerek általában nagyon kompaktak, ez pedig több súlyt és terhelést jelent négyzetméterenként.

Ha tisztáztuk a munkafolyamatokat, megvan az épület és a gépek, akkor fontos, hogy a raktárkezelő rendszert megfelelő szoftver működtesse. Mindig olyan szoftvermegoldásokat válasszunk, amelyek a lehető legjobban integrálhatók a meglévő rendszerbe. Ahol pedig különböző raktári rendszereket kombinálnak, egy átfogó szoftverrendszernek kell átvennie az irányítást.

Végül pedig arra is van lehetőség, hogy egy adott rendszert lépésről lépésre bővítsünk. Az ipar 4.0 egyik jótékony fejleménye az is, hogy szenzorok segítségével akár régebbi rendszerek is „felokosíthatók”, majd ezt követően az igényeknek van épp az eszközbővülésnek köszönhetően upgradelhetők. Így a raktári forgalom növekedésének megfelelően haladhatnak a cégek egy-egy fejlesztéssel.

Megjegyzés

Hozzászólás írása
Írja be a nevét

spot_img

Kapcsolodó cikkek

Alváshoz tervezték, mégis már az utcán hódítanak a pizsamák

A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy ebben hagyják el a házat, mások viszont magabiztosan viselnek különböző divatos,...

Olyan ruhadarabot tervezett a magyar egyetemista, hogy elvitte a rangos verseny fődíját

A magyar népviseletek inspirálta egyetemi munkájával Rácz Nikoletta Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as...

Jövőre minden iPhone 16 modell A18 chipsetet kaphat

Az Apple egyáltalán nem titkoltan a Pro kiadású iPhone modellek felé terelte a fogyasztókat az elmúlt évek során,...

Itt az okosakkumulátor: 1000 km-t elmegy vele az autó, 2 órába telik nulláról feltölteni

Az Our Next Energy akkumulátorában nincs se kobalt, se nikkel, ezáltal kevésbé robbanásveszélyes, az élettartamát pedig mesterségesintelligencia-alapú megoldások...